Måltidsregissör. Jag gör det så gärna, nu vet jag äntligen vad jag ska bli när jag blir stor.
När jag flyttade hemifrån som nittonåring hade jag kanske lagat mat typ 10 gånger i mitt liv. Alltså, jag räknar inte väldigt simpla saker som pannkakor och så, men riktiga måltider - det var inte många. Dels berodde det nog på att jag inte var särskilt intresserad men också på att min mamma, den mest högeffektiva människa som jorden skådat (pappa påstår att mamma lyckas sätta igång tvättmaskiner innan hon har kommit hem efter jobbet till exempel, det är ett mysterium), helst skötte sig själv i köket. Men så, när jag flyttade till Åsvägen 4 Södertälje, portkod 4563, 44 kvadratmeter prima funkisetta med balkong och ganska stort kök, så hände något. Det hände flera saker, bland annat så innebar det att jag kom i kontakt med en av Sveriges mest socialt inkompetenta hyresvärdar, men också att jag plötsligt insåg att det var roligt att laga mat.Jag började köpa mattidningar och lagade mig igenom recepten systematiskt. Men jag var lite feg där i början, det fanns livsmedel jag inte trodde mig kunna hantera. Revbensspjäll var ett sådant.
Nu är jag inte längre rädd för revbensspjäll. Jag har lagat dem på längden och tvären. Men det var nu i lördags jag uppnådde den absoluta revebensspjällsperfektionen. Tyvärr finns ingen bild på detta pga så gott att jag inte hann tänka på sånt.Så här gjorde jag hur som helst:
Jag gjorde en marinad på olivolja, soja, lönnsirap, vitlök, torkad chili, salt och peppar. Jag skar isär ribsen och geggade in dem i marinaden, sen fick de ligga kanske en timme och det räckte för att ta smak. Vi grillade dem i kanske en kvart. Serverade med cole slaw, sallad och bröd och en svulstig shiraz.
Jag vet att många förordar att man ska tillaga revbensspjäll och lammracks i sin helhet och inte dela dem innan. Men för mig har det alltid funkat bättre att dela dem först, både vid grillning och ugnstillagning. Man måste ju korta tillagningstiden dock.
Fan vad jag saknar Mauro i Pluras kök förresten.
/Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar