fredag 24 augusti 2012

Födelsedagsmiddagen



Vet inte riktigt hur jag ska formulera mig. Ludvig hade talat om den här middagen som ett gudsbevis. Jag vet inte vad mitt uttryck för motsvarande är, men om du har tid kan du ju få regissera varenda måltid i resten av mitt liv.

Väldigt lyckad middag helt enkelt. Den där grillade avokadon med räkor du tipsade om vad ju fenomenal, jag skippade majonäsen och gjorde en räksallad på citrongräs, chili, salladslök, lime och koriander och det blev ju fantastiskt även utan smet.

Helstekte oxfilén i typ två timmar i någonstans under hundra grader, serverade på bädd av sallad och tärnade päron, smulade gorgonzola över salladsbladen och ugnsvarm oxfilé just innan servering. En skvätt balsamvinäger och så var allt alldeles utmärkt.

Efterrätten blev ju också rätt fantastisk i sin enkelhet, fryste ihop äppeljos från Brämhults med citronsaft, melonsaft och florsocker, raspade ihop det över tärnade melonbitar och mynta och serverade med Berta Elisi, en grappa jag inte skulle kunna leva utan.

Nu sitter jag bara och förgås av nöjdhet, lyssnar till diskmaskinens taktfasta dunk och smådricker på en old fashioned. Tänker att det kanske är dags för lite finsk sjuttiotalsfilm.

/olle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar