söndag 9 september 2012

Sädessekten

Jag har på något vis fått för mig att jag aldrig, i hela mitt liv, kommer att köpa mjöl från Saltå kvarn. Jag har förstått att det ska vara något exceptionellt, men kvaliteten får stå åt sidan för något viktigare. Jag hatar antroposofer.

Eller alltså, jag har ingen aning om vad jag känner för antroposofer. Jag vet inte ens vad deras tillvaro går ut på. Men det är något som gör att jag bara måste låta bli att köpa Saltå kvarngrejer. Jag vet inte om du är intresserad av en analys men i kort tror jag att det handlar om följande:

Jag är uppvuxen i världens Livets ord-tätaste stad. De finns överallt. De nästlar sig in i näringslivet och bostadsrättsföreningen, lägger sig i friskolor och frågor som rör prylar långt utanför deras religion. Sedan barnsben har jag fått lära mig att man inte öppnar dörren när de knackar på, man köper inte varor i deras butiker och man undviker dem i cykelstället. Och nu, vid 24 års ålder, när jag fått ett oerhört intresse för bröd mäktar jag helt enkelt inte med att köpa mjöl från denna sädessekt.

Jag tror att det är så i alla fall.

Nu måste jag berätta lite mer om min surdeg: Den är helt fantastisk. Du vet hur man ibland läser FAQ:s och walkthroughs till surdeg och det alltid står typ "mata och vänta i några timmar, sedan börjar degen bubbla". Jahaja. Med era sopiga surdegar kanske. Min surdeg börjar, på riktigt, bubbla efter cirka fyra minuter. Oavsett mjölsort. Oavsett rumstemperatur. Är det inte fantastiskt?

/olle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar