torsdag 30 maj 2013

Ost!

Ost är alltså svaret på frågan du ställde för några månader sedan (ber om ursäkt för, eeh, extremt sen reaktion, ska inte ens gå in på vad det berott på, men det har att göra med att jag är en tant), om vilken råvara jag helst uppfinner nya rätter kring kväll eller kväll. Men ost är väl också svaret på en massa andra frågor, till exempel de här:
Vad längtar man efter när man är bakis? Svar: (smält) ost (tex på pizza)
Vad räddar ofta sallader från att vara tristare än Reinfeldt? Svar: ost
Vad är den viktigaste ingrediensen i en risotto förutom riset?: Svar: ost
Vad är oslagbart godast till Amaronevin?: Svar: Ost(bricka)
Vad är meningen med livet? Svar:ost.

Så låt säga att jag har varit på Wijnjas ostkällare och förköpt mig, för det gör man ju. Man beter sig som ett ekonomiskt oberoende barn i godisaffär, kilar mellan hyllorna och fyller korgen med diverse illaluktande fina saker i olika stadier av mögelprocess. Och även om man sen äter osten som huvudrätt, det brukar vi göra, så blir det alltid mycket över. Men då kan man ägna resten av veckan åt att uppfinna nya pastasåser med grönmögelost tex, göra en pizza med salami och brie kanske och smula getost över nykokta rödbetor. Och! En gammal 90-talsfavorit - att lägga ost på skivor av lövbiff, vika ihop dem, salta och peppra och steka. Till det brukar jag göra en paprikasås som är bara PAPRIKASÅSEN!!!!! Skulle fan kunna äta den som soppa men det skulle vara lite väl Stenbeckskt eftersom den består till typ 70 procent av smör. Man skivar hur som helst  2 gula paprikor och kokar dem i kanske 2,3 deciliter vatten som man smular en hönsbuljongtärning i. När paprikorna är mjuka häver man i en rejäl klick smör, alltså en bit över 100 gram och stavmixar ihop det hela, smaksätter med cayennepeppar och kanske salt. Klart.

/Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar