Jag var med om något häpnadsväckande, rent av skrämmande, tidigare i somras. Vi hade folk på middag och jag lagade en risotto med mycket örter och västerbottenost. Vi kom att tala om konsten att göra risotto, något som våra gäster sa sig vara dåliga på. Jag vill påpeka att det här är i övrigt mycket trevliga människor, som det går bra för i livet, men det de berättade gjorde mig upprörd. Sitt första risottoförsök hade de gjort en nyårsafton och de var väl inte helt nyktra (men det är sannerligen ingen nackdel, många av mina bästa rätter har jag gjort precis i gränslandet mellan salongsberusning och lite snubblig), men de hade valt att inte ha någon ost i sin risotto. Detta eftersom "det var så mycket ost i den övriga maten".
Konstpaús.
Jag spände naturligtvis ögonen i dem och sa: "man tar ALDRIG bort ost ur en risotto!". I en risotto ska det vara så mycket ost och smör att man får kärlkramp av att bara titta på härligheten. Jag skulle säga att det är den viktigaste lärdomen i a-kursen i risottokunskap, 30 p.
Kvällen förlöpte ändock väl. De hyllade min oststinna risotto och den spända stämningen övergick i uppsluppet prat om alkoholkonsumtion bland annat.
DETTA OM DETTA! Berätta om ginet, Olle. Hur dricker du din gin? Kall? Rumstempererad? Jag ska direkt erkänna att jag inte druckit gin bara så där, rakt av. Däremot så lever jag med känslan av att gin och tonic är något direkt nyttigt, som färskpressad juice ungefär. När jag pluggade i Vietnam hade vi som vana att på eftermiddagen när vi kom hem från "skolan", köpa med oss någon obskyr variant av gin som ingen norr om Mekongfloden hört talas om samt några iskalla burkar tonic och sen satt vi på hotellets takterass och blandade gt:s i tandborstglasen och tjuvringde till våra vänner i receptionen. Allt medan himlen färgades rosa och våra tankar likaså. Har jag sagt att det här var den bästa tiden i mitt liv so far? Det har jag, javisstja.
Just nu läser jag Ät mig av Agnes Desarthe och jag är lyrisk. Den är väldigt fransk och väldigt matnördig och jag vill bara ligga med den här boken! Typ. Lyssna på detta till exempel: huvudpersonen Myriam gör en päron-och chokladpaj med peppar, där hon placerar ut pepparkornen på päronen för att hon gillar allitterationen.
Jag måste börja allitterera mer i min matlagning framöver. (Rödbetsrisotto, till exempel, blev jag väldigt sugen på nu. Jag brukar göra en med mycket chevre på toppen. Återkommer om den.)
/Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar