måndag 15 oktober 2012

En gastronomisk upptäckt

Praktiserade kärleken till smör i helgen. Smörstekta kantareller. Potatisgratäng. Boeuf Bourguignon. Du vet, de där grejerna som bara blir bättre ju mer man har. En av de där lärdomarna, eller snarare bekräftelserna på att man tänkt rätt hela tiden, som man stöter på i Julie & Julia.

Har liksom hamstrat mentala blogginlägg senaste veckan utan att publicera något, men jag börjar med något som jag egentligen borde ha skrivit i tisdags: Har du ätit rå pumpa någon gång? Jag hade nog bara ätit det som soppa. Elin lagade hur som helst en butternut squashsoppa åt sin tisdagslunchgrupp och medan hon förberedde lunchen smakade vi lite på den råa pumpan.

En sensation.

Det smakade inte alls som man tänker sig, eller alls som det smakar tillagat. Snarare en ton av morot, man kan liksom ana lite gurka, och så en svårdefinierbar nyans av något omoget. Men gott! Det är som ett mysterium att jag aldrig stött på den här råvaran i just rå form tidigare. Spontant användningsområde: Riven i sallad, men ändå i rå form tillräckligt mjuk för att man skulle kunna äta den i bitar till en kötträtt. Hur som helst, något att utforska vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar